Wie zijn wij?
De Haagse Bedevaarten organiseert jaarlijks bedevaarten naar bekende heiligdommen in binnen- en buitenland: Amsterdam, Heiloo, Kevelaer en Smakt. Tijdens onze pelgrimstochten bezoeken we ook andere pelgrimsoorden zoals Handel, Maastricht, Oostrum, Schiedam en Tienray.
De Haagse Bedevaarten biedt u geheel verzorgende één- of meerdaagse reizen aan. U reist met comfortabele touringcars en u overnacht in prima hotels op basis van half of heel pension. De Haagse Bedevaarten staat bekend om de goed verzorgde bedevaarten. Pelgrims, uit het gehele bisdom Rotterdam, kunnen deelnemen via de verschillende opstapplaatsen per bedevaart. U kunt ook deelnemen met eigen vervoer.
Het bedevaartprogramma bestaat in ieder geval uit: een dagelijkse Heilige Mis, diverse predicaties en een plechtig Lof. Uiteraard is er aandacht voor verschillende devoties, zoals het bidden van de rozenkrans en de overweging van de Kruisweg. Ook is er gelegenheid het Sacrament van verzoening (de biecht) te ontvangen. Priesters, diakens en religieuzen begeleiden de bedevaarten en gaan voor in gebed en gezang. Bij meerdaagse bedevaarten is vaak ook een gezellige avond opgenomen in het programma. Vele honderden pelgrims nemen jaarlijks deel aan een van onze prachtige bedevaartreizen. U binnenkort ook?
De bedevaarten van de Haagse Bedevaarten:
Amsterdam (Stille Omgang): Heilig Sacrament
De Haagse Bedevaarten organiseert vanuit de regio Haaglanden een bedevaart naar Amsterdam, waarbij wordt deelgenomen aan de Stille Omgang. Meer dan tienduizend pelgrims uit heel Nederland nemen deel aan de nachtelijke tocht door het centrum van onze hoofdstad.
De tocht wordt in stilte afgelegd: geen vaandels, geen liederen, maar stilte en gebed. Hiermee wordt een Eucharistisch wonder uit 1345 herdacht, dat plaatsvond in de Kalverstraat. De bedevaart wordt gehouden in de nacht van zaterdag op zondag in maart.
Smakt: Sint Jozef
Eind april, begin mei pelgrimeert de Haagse Bedevaarten naar Smakt in Noord-Limburg. Smakt is de enige bedevaartplaats in Nederland waar Sint Jozef wordt vereerd. Sint Jozef is de patroon van het huisgezin, van de arbeid en van de zalige dood.
Het kleine kapelletje, gebouwd rond 1700, is het centrum van de devotie. In de middag wordt gereisd naar een nabij gelegen Mariaoord voor een plechtig Lof.
Kevelaer: Onze Lieve Vrouw, Troosteres der Bedroefden
Jaarlijks worden meerdere bedevaarten naar Kevelaer georganiseerd. Kevelaer is gelegen in Duitsland (nabij Venlo), maar is toch ‘Nederlands grootste (Maria-)bedevaartplaats’. Sinds 1642 wordt Maria hier onder de titel Consolatrix Afflictorum, Troosteres der Bedroefden, vereerd. Het kleine prentje in de Genadekapel op de Kapellenplatz heeft een speciale aantrekkingskracht door de genade en Moederlijke troost van Maria.
De Kevelaerbedevaarten worden georganiseerd in april, augustus en oktober. Begin augustus wordt een ééndaagse en een driedaagse bedevaart georganiseerd. Het programma bestaat uit vele verschillende liturgische vieringen: een intochtprocessie, een plechtige Heilige Mis, een lichtprocessie, een plechtig Sacramentslof en het bidden van de Kruisweg.
Er is ruimte voor persoonlijk gebed en devotie.
De misdienaars en bruidjes geven deze plechtigheden een extra sfeervol tintje. 30 april en 1 mei en 31 oktober en 1 november organiseert de Haagse Bedevaarten tweedaagse reizen. Op 1 mei zijn de plechtigheden bij de opening van het bedevaartseizoen en op 1 november wordt deelgenomen aan de plechtigheden ter officiële afsluiting van het bedevaartseizoen.
Bedevaart Heiloo
Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo in Noord-Holland is de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland. De naam Heiloo is een samentrekking van de woorden 'Heilig' en 'Loo'. 'Loo' betekent in Oudnederlands 'bos'. De geschiedenis van het Heiligdom gaat terug tot het eind van de 14e eeuw.
In die tijd vond een boer op zijn land een Mariabeeld. Hij nam dit mee naar huis, maar op miraculeuze wijze keerde het terug naar de plaats van vinding. Rond dezelfde tijd raakte een schip in nood voor de kust ter hoogte van Heiloo. In zijn nood bad de schipper tot God. Hij hoorde boven het gebulder van de golven en het geraas van de wind een heldere vrouwenstem die zei: 'Als ge mij gaat eren zal de wind gaan keren'. De schipper herkende de stem van de Godsmoeder en beloofde zich voor haar verering in te zetten. Veilig aan land gekomen kwamen de beide verhalen bij elkaar en de plaats voor de bouw van de Genadekapel was daarmee gevonden.
Vaak mogen wij ondervinden dat de Heer zijn genade en bescherming verleent door zijn gezegende Moeder, die in Heiloo wordt vereerd als O.L.V. ter Nood, de Moeder die alle noden en zorgen van de mensen kent. Zij hoort elke stem, ook de zwakste.
Ieder jaar in september reizen we gezamelijk voor een dag bedevaart naar Maria in Heiloo.